evenementen en activiteiten

Jeugdcircus Acrobatico

Primeur in Buitenveldert: Jeugdcircus Acrobatico uit Badhoevedorp treedt op in het Huis van de Wijk Buitenveldert.

De circustheatershows van Acrobatico zijn zeer afwisselend door de diversiteit in circusdisciplines en indrukwekkend door de creativiteit en de kwaliteit van de acts. Verpakt in een originele show met mooie muziek en prachtige kostuums is een voorstelling van Acrobatico altijd één groot feest!

Op zondag 3 november kunt u genieten van de magische circustheatershow ‘Foresta Magica’. De voorstelling vindt plaats van 14 tot 16 uur in het Huis van de Wijk Buitenveldert (A.J. Ernststraat 112) en de kaarten kosten 7.50 euro per stuk. U kunt reserveren door te mailen naar c.latinga@hvdwbuitenveldert.nl of door te bellen naar 020-6449936.

Roze Infomarkt

Op vrijdag 11 oktober vindt de Roze Infomarkt plaats. De locatie is Roelof Hartplein en het duurt van 12 tot 16 uur. Tram 3, 12 en 24 stoppen voor de deur. Je kunt op het evenement verschillende kraampjes bezoeken die allemaal informatie over LHBTIQ+ hebben, met onder andere roze Stadsdorp, roze 50+ en roze zorg (COC) en roze buddy zorg.
Ook wordt tijdens de Infomarkt een roze glossy aangeboden aan een bekende Nederlander. Dit is een magazine met prachtige interviews met roze strijders en strijdsters van het eerste uur stadsdeel Zuid.
Verder kun je ervoor kiezen een bezoek te brengen aan de Netwerkborrel. Deze vindt aansluitend na de Infomarkt vanaf 16 uur plaats in het Huis van de Wijk Lydia.

Buurtmaatjes Zuid Prisma

Stichting Prisma in Zuid heeft een divers aanbod voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor bewoners die andere bewoners willen leren kennen; die de buurt willen kennen; en/of voor mensen die dat graag samen met een maatje willen doen.

Buurtmaatjes

Een Buurtmaatje is een vrijwilliger die iemand met een licht verstandelijke beperking coacht bij het behalen van een doel, bijvoorbeeld bij het vinden van passende vrije tijdsbesteding of het aangaan van sociale contacten. Het is gericht op LVB bewoners die zelfstandig wonen en wat meer ondersteuning kunnen gebruiken. Veel mensen met een LVB vinden het spannend om alleen naar een activiteit te gaan. Ze hebben vaak een klein netwerk en kunnen niet zomaar iemand mee vragen. Een arm van een buurtmaatje kan daarbij helpen!

Wij zoeken:

• Mensen met een lichte verstandelijke beperking

• Die extra motivatie nodig hebben om iets te ondernemen

• Meer mensen willen ontmoeten (netwerk vergroten)

• Willen aanmelden voor een activiteit of vrijwilligerswerk

• Woonachtig in Amsterdam

Een aantal koppels in Zuid ronden af, dus we krijgen weer wat vrije ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Weet je iemand die wel een maatje kan gebruiken? Of heb je nog vragen? Aanmelden kan bij participatiecoach Olga de Wit door te bellen naar 06-390 059 01. Ook kun je je aanmelden door te bellen naar Stichting Prisma (020-886 62 60) of te mailen naar info@stichtingprisma.nl.

Heldin: cursus speciaal voor vrouwen

Wil je met vertrouwen kunnen handelen in een noodsituatie? In de cursus Heldin gaat het over communiceren, hulp vragen, omgaan met stress, je grenzen kennen en zelf eerste hulp (EHBO) verlenen. Vanuit je talenten wordt er samen met andere vrouwen aan de slag gegaan in deze cursus.
De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten op locatie. Voor de start van de cursus wordt er graag kennis met je gemaakt. verder wordt er een eigen bijdrage van 5 euro voor de cursus gevraagd. Na de laatste bijeenkomst ontvang je een EHBO Snelcursus- certificaat.
De voorlichting vindt plaats op 9 september 2019 om 9 uur. De cursusdata zijn op maandag 23 en 30 september, 7, 14 en 28 oktober en 4 november 2019 van 9 tot 11.30 uur. De cursus vindt plaats in het Huis van de Wijk de Pijp op de Tweede van der Helststraat 66. Je kunt je aanmelden bij Sylvia Spong door te bellen naar 06-18416865 of door te mailen naar s.spong@combiwel.nl.

Dance Connects Community

Dance Connects Community organiseert net als in voorgaande jaren door heel Amsterdam moderne danslessen voor iedereen van 60 jaar en ouder. Wie het leuk lijkt om via moderne dans zijn of haar creativiteit te uiten, lichaam en geest te versterken en daarbij graag buurtgenoten ontmoet, is vanaf maandag 9 september welkom bij het Menno Simonzhuis in Buitenveldert, bij Dans Dansen op de Amsteldijk en bij Sportcentrum VU op de rand van Amstelveen.

Moderne dans bij Dance Connects is dans, lekker swingende muziek, actief bezig zijn en bovendien je creativiteit en fantasie aanspreken. Met of zonder ervaring, met of zonder fysieke beperking, iedereen kan meedoen. De moderne danslessen worden gegeven door professionele en enthousiaste dansdocenten met een groot hart en oog voor persoonlijke mogelijkheden. Ook worden er regelmatig professionele muzikanten uitgenodigd om live te komen spelen tijdens de dansles.

De danslessen worden wekelijks gegeven in Amsterdam Noord, Centrum, Oost, West, Zuid, Zuidoost en Amstelveen. Van 9 tot en met 13 september vinden op elke locatie kennismakinglessen plaats, gratis toegankelijk voor iedereen.

Dance Connects is een non-profit organisatie, die mensen van alle leeftijden in contact brengt met dans, de buurt en met elkaar. Dance Connects Community wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en biedt lessen voor 60+, 40+, speciale Slow Flow lessen, waaraan je zowel staand als zittend mee kan doen, en CLUB DANS, dansavonden voor jong en oud.

Moderne Dans 60-100+ / Slow Flow
Elke maandag van 11.00 – 12.00 uur
Menno Simonzhuis
Noordhollandstraat 17A
1081 AS Amsterdam

Moderne Dans 60-100+
Elke dinsdag van 13.00 – 14.30 uur
Dans Dansen
Amsteldijk 10
1074 HP Amsterdam

Moderne Dans 60-100+
Elke vrijdag van 10.30 – 12.00 uur
Sportcentrum VU
Uilenstede 100
1183 AM Amstelveen

Kijk voor informatie over alle locaties en mogelijkheden op www.danceconnects.nl

Keukenprins

Als je het leuk vindt om een buurtontbijt, lunch of diner voor de buurt te organiseren kun je terecht bij het Huis van de Wijk de Pijp. Hier zijn ook alle spullen en apparatuur aanwezig. Voor meer informatie of om je aan te melden kun je contact opnemen met Silvia Spong (s.spong@combiwel.nl of 06-18416865).

Muzieksalon

De Muzieksalon is een muziekclub speciaal voor 65-plussers opgericht om onderling contact in de buurt te versterken en eenzaamheid onder ouderen te verminderen. De Muzieksalon strijkt neer in specifieke wijken (o.a. de Rivierenbuurt in Zuid en Tuindorp in Noord) van Amsterdam en bestaat uit een reeks van vijf. De PlatenDraaier draait verzoekjes van de deelnemers en is tevens gespreksleider.

Met steun van drie gastvrouwen of -heren delen bezoekers herinneringen aan de hand van muziek,wordt erop los gekletst en gaan – niet zelden – ook de voetjes van de vloer! De Muzieksalon is een knusse club in huiskamersetting, waarbij muziek de motor is om ouderen onderling te verbinden en ze écht contact te laten maken.

Op vrijdag 20 september wordt er gestart met een serie van vijf keer in het Huis van de Wijk de Pijp. Het vindt plaats van 14 tot 15.30 uur en de volgende data zijn: 4 oktober, 18 oktober, 1 november en 15 november.

Als je vragen hebt of je je wil aanmelden kun je contact opnemen met Silvia Spong via spong@combiwel.nl of via 06-18416865.

Beautysalon

Vanaf woensdag 7 augustus vindt deze activiteit in het Huis van de Wijk de Pijp plaats. Je kunt hier elke woensdag van 9.30 tot 12.30 uur terecht. De activiteit is een initiatief van bewoners uit de Pijp.
Knippen: 5 euro.
Wassen en föhnen: 5 euro.
Verven: 5 euro.
Vlechten: 5 euro per uur.
Epileren wenkbrauwen: 5 euro.
Verven wenkbrauwen: 4 euro.
Voor meer informatie kun je contact opnemen op Silvia Spong (e-mail is s.spong@combiwel.nl).

Theatersalons

Ben je verliefd? Jaloers? Blij? Ben je bang voor spinnen of voor mensen? Obsessief? Of dans je door het leven? Ben je verslaafd aan chocola, sigaretten of rosé? Hoor je stemmen of wil je zelf juist spreken?

Teatro Munganga organiseert 6 theatersalons, en daagt jou uit om mee te doen!
Onder leiding van professionele theatermakers, maak je tijdens de salons kennis met theaterspelen, bewegen, poppenspel, zang en dans. Je ontmoet buurtgenoten en gaat samen de uitdaging van het toneel aan.
Na de salons wordt er gestart met een voorstellingsgroep. Misschien is dit ook iets voor jou? Ontdek het tijdens de theatersalons.
Van 2 oktober tot 6 november ben je elke woensdag tussen 17 en 20.30 uur welkom in theater Munganga. We beginnen met samen eten en maken daarna samen theater.
De locatie is te vinden op Schinkelhavenstraat 17 in Amsterdam en je kunt je aanmelden via info@munganga.nl. Deelname is gratis.

 

Luisterlijn

Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je
verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te
vinden in je omgeving die écht naar je luistert of
waarmee je kan praten. Of je zoekt juist naar
iemand die jou niet persoonlijk kent.
Bij de vrijwilligers van de Luisterlijn kun je dag en nacht
terecht voor een goed gesprek. Alle dagen van de week en het hele jaar door. Met echte aandacht wordt er geluisterd naar je verhaal. Dit gebeurt anoniem, vertrouwd en zonder oordeel.
Bel 0900-0767 of chat via deluisterlijn.nl.

Breiclub

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke woensdag van 12 tot 14 uur gratis een workshop breien volgen. Breien is samen met weven de belangrijkste techniek om textiel te vervaardigen. Vaak worden stoffen als wol en katoen gebruikt; voor het maken van truien, sokken, sjaals en mutsen. Bovendien kan breien een rustgevend effect geven.
Iedereen is welkom om zijn brei kennis te delen, maar ook zonder ervaring kun je mee doen aan de workshop.
Voor meer informatie kun je kijken op Breiclub of bellen naar 06-20022926.

 

 

Menno Simons centrum voor mensen met dementie

Wanneer je last hebt van lichte dementie of een mantelzorger bent, kun je op een aantal locaties een programma van activiteiten en begeleiding volgen. Begeleiding wordt geboden door een vast team van professionals, bijgestaan door vrijwilligers. Er zijn activiteiten zoals geheugentraining, gymnastiek en schilderen en er is een wandelclub. Met dit programma kunnen mensen met dementie vaak langer deelnemen aan het ‘normale’ leven. De mantelzorger krijgt praktische informatie, persoonlijk advies en steun.
Wanneer je meer wil weten kun je in de regio Amsterdam mailen naar meldpuntdementie@slz.nl of bellen naar 020-5125295. Voor de regio de Ronde Venen kun je mailen naar dementieconsulenten@westelijkutrecht.nl of bellen naar 030-3009970.

Tekenen en schilderen bij de Coenen

Bij de Coenen kun je op vrijdagmiddag mee tekenen en schilderen. Dit kan op diverse manieren; naar de waarneming (stilleven, portret, bloemen), maar ook naar aanleiding van meegebracht fotomateriaal, verzamelde plaatjes of bijvoorbeeld een gedicht. Er wordt gewerkt met pastel, potlood en aquarel en in gemengde techniek.
Elke vrijdagmiddag komt de club samen onder leiding van Sandra Kruisbrink in de Lumièrezaal, de tuinkamer van de Coenen.
Als je mee wil doen ben je van harte welkom en dan kun je contact opnemen met de docente (06-25 320 152).
Voor meer informatie kun je kijken op tekenen en schilderen bij de Coenen.

Usui Reiki workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke woensdag van 9 tot 10.30 uur gratis een workshop Usui-Reiki volgen.
Reiki is een behandelmethode en helpt het zelf herstellende vermogen van het lichaam te activeren. En chi ofwel de levensenergie vrij te laten stromen. Letterlijk betekend het Japanse woord Reiki universele levensenergie.
Voor meer informatie kun je kijken op Usui-Reiki workshop of bellen naar 06-20022926.

Meditatie workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke donderdag van 18.30 tot 19.45 uur een workshop meditatie volgen.
Meditatie beoefening heeft een directe, positieve invloed op je dagelijks leven. In deze lessen besteden we aandacht aan de lichaamshouding, de ademhaling en de geesteshouding. Je zult al snel merken dat je gemakkelijker rustig stil kunt zitten en dat je observatie beter wordt van hoe je geest werkt, hoe jij reageert op prikkels van buitenaf en hoe jij je bewust wordt van je eigen ruimte en tijd in relatie tot jouw omgeving.
Je kunt de workshop volgen bij Plan C; het adres is Smaragdplein 24.
Voor meer informatie kun je kijken op Meditatie workshop of bellen naar 06-20022926.

 

Open Inloop Computervragen

Vragen over een brief opstellen, e-mailen, je iPad, foto’s bekijken of je
geldzaken bijhouden op de computer? Wij kunnen je overal bij helpen. Ook als je nog niet goed Nederlands kan. Bij Cybersoek draait alles om jou: jouw vragen, leerdoelen en dromen. Het is GRATIS en koffie en thee staan voor je klaar.
Wanneer? Vanaf 15 november 2018 elke donderdag.
Hoe laat? Van 9:30 tot 11:30 uur.
Waar? Huis van de Wijk De Pijp, 2e Van der Helststraat 66, Amsterdam.
Vragen? Bel Kim: 020 693 45 82.

Samen Fit Zuid

Je woont in Amsterdam Zuid en wilt graag sporten maar je komt er
zelf niet toe om de eerste stap te zetten. Of je weet nog niet wat het beste past bij jouw mogelijkheden en budget? Wij kunnen je hierbij helpen!
Maak kennis met sport en beweegactiviteiten, met fitness als basis. Werk aan je algehele conditie en leefstijl. De training sluit aan op je wens, doel en conditieniveau.

Werkwijze
Je ontvangt begeleiding van een bewegingsagoog en een oefentherapeut
Mensendieck. Doel is dat je binnen 3 maanden aansluiting vindt bij regulier sportaanbod. Na een kennismakingsgesprek ga je in de sportschool aan de slag op basis van een op maat gemaakt programma om je conditie te verbeteren. Naast het sporten in de groep ontvang je coaching bij het vinden van een vervolgsport/beweegactiviteit bij een club of vereniging bij jou in de buurt. Dit kan zowel individueel, samen met anderen of met een sportmaatje zijn.

Wat levert het op
Je werkt aan een betere conditie, krijgt meer energie en je ontmoet nieuwe mensen.

Praktische informatie
Fresh fitness.
Tolstraat 57-59, 1073 RW Amsterdam (De Pijp).
Dinsdag van 11:00 – 12:00 uur.
Amsterdam Buitenveldert Sportclub.
Noordhollandstraat 59A, 1081 AS Amsterdam (Buitenveldert).
Woensdag van 13:00 – 14:00 uur.
Kosten: €2,- per keer.
Nodig; sportkleding, sportschoenen en een handdoek.

Informatie en/of aanmelden
Tjerk ter Haar Romeny, T.terhaarromeny@actenz.nl, 06 12384128.
Dit project wordt georganiseerd door Actenz met WMO subsidie van stadsdeel Zuid.