evenementen en activiteiten

Voorlichting over veiligheid voor senioren

Politie basisteam Rivierenbuurt organiseert in samenwerking met Dynamo, PuurZuid & de Gemeente Amsterdam een informatieve bijeenkomst waarin besproken wordt hoe je veiligheid verbeterd kan worden. Tijdens deze bijeenkomst worden waargebeurde situaties nagespeeld en besproken. Ook kun je je eigen ervaringen delen en vragen stellen.
De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 16 april van 15.45 tot 17.15 uur (vanaf 15.30u inloop) en de locatie is PuurZuid op de Lekstraat 13A.
Aansluitend kun je blijven voor Buurzaam Eten. Er wordt een heerlijk 3-gangen diner geserveerd voor slechts €5.

Natuur- en milieumarkt

Op maandag 22 april, organiseert Natuur & Milieuteam Zuid de jaarlijkse natuur- en milieumarkt in het Sarphatipark. Op deze groene en duurzame markt, kun je genieten van buurtinitiatieven, duurzame projecten, kinderactiviteiten en muziek. Het is een inspirerende dag voor buurtbewoners en groenliefhebbers.
Er is een Groen-, een Energie- en een Compostplein en een plek voor gezond voedsel. Er is altijd heel veel te zien en te doen! Je kunt er (biologische) planten kopen, inspiratie opdoen voor een nieuw tuinseizoen, elkaar ontmoeten en leuke buurtinitiatieven ontdekken.
De markt vindt plaats op 2e Paasdag van 12 tot 16 uur.
Voor meer informatie kun je de website van Natuur & Milieumarkt bezoeken.

Wooninformatiemarkt

Woensdag 8 mei: Wooninformatiemarkt 55+

Bent u ouder dan 55 en wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, eventueel in een kleinere woning of op de begane grond? Kom dan woensdag 8 mei naar de informatiemarkt in de Oranjekerk voor bewoners van Zuid die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Ruim 20 organisaties geven informatie en advies over:

  • Verhuisregelingen ‘ Van Groot naar Beter’ en ‘Van Hoog naar Laag’.
  • Uw woonduur en inschrijving bij Woningnet; checken en updaten (ook voor particuliere huurders en als u een koopwoning heeft).
  • Aanpassingen in uw woning; wat is er mogelijk? Trapliften, drempels, seniorentelefoons, beveiliging.
  • Voorzieningen in de buurt, gericht op langer thuis wonen; welzijn, sport en bewegen voor ouderen, ergotherapie, samen koken en eten.
  • Juridisch advies over wonen.
  • Wmo-regelingen.
  • Woensdag 8 mei, 15:30 – 18:30 uur.
  • Oranjekerk, ingang Tweede van der Helststraat 1-3.
  • Toegang gratis, aanmelden niet nodig.
  • Voor een hapje & drankje wordt gezorgd.Kijk voor meer informatie op Wooninformatiemarkt.

Groengrijs bus

De Groengrijs Bus organiseert op zaterdag 13 april een stedentrip naar Den Haag. Tegelijkertijd vindt de jaarlijkse Dag van de Haagse Geschiedenis plaats. Op het Plein vlakbij het Binnen- en Buitenhof zal een historische markt plaatsvinden met kraampjes waar je tickets voor allerlei gratis activiteiten voor jong en oud kunt halen. Een aantal voorbeelden zijn: boottocht door de Haagse Singelgracht, een stadswandeling gebaseerd op de Gouden Eeuw en een stadsrondrit met een historische bus. Het Plein ligt op 10 minuten afstand van de locatie waar iedereen afgezet wordt (busplatform boven Den Haag centraal station).
De prijs om mee te mogen doen bedraagt €12,50 en de tocht gaat door bij minimaal 40 deelnemers. Om mee te doen aan de activiteit kan er gebruik gemaakt worden van de volgende opstapplaatsen en- tijden:

– om 9 uur bij de Mirandalaan (dichtbij de Mirandabad).
– om 9.15 uur bij Station RAI (onder het viaduct ter hoogte van ingang station).
– om 9.30 uur bij Huis van de Wijk Buitenveldert (A.J. Ernststraat 112).
– om 9.45 uur bij Menno Simonshuis (Noordhollandstraat 17A).

Vanuit Den Haag vertrekken we weer om 16 uur naar Amsterdam; de verzameltijd hiervoor is 15.45 uur. Daarna zijn we om 17 uur weer terug in Amsterdam.
Voor meer informatie over hoe je deze reis boekt, of wanneer je überhaupt meer ingelicht wil worden, kun je kijken op de volgende website Groengrijs Tochten.

 

Danspaleis

Het Danspaleis is een ouderwets gezellig dansfeest voor ouderen die van swingen houden.
Van meezingen tot tranentrekkers, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-‘n-roll: met Het Danspaleis is het altijd bal.
Tijdens een evenement van Danspaleis kun je contact leggen met leeftijdsgenoten, buurtbewoners en personeel van zorgorganisaties.
Wanneer je mee wil doen kun je op vrijdag 26 april terecht bij de Buitenhof op Nieuw Herlaer 2 in Amsterdam. De tijden zijn van 14 tot 16 uur en de entree is gratis.
En wanneer je liever meer informatie wil verkrijgen, kun je kijken op de website Danspaleis.

Muzieksalon

De Muzieksalon is een muziekclub in huiskamersetting speciaal voor 65-plussers, opgericht om onderling contact in de buurt te versterken en eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Het biedt een ontmoetingsplek waar zowel naar muziek geluisterd als gedanst kan worden.
De Muzieksalon strijkt neer in specifieke
wijken (o.a. de Rivierenbuurt in Zuid en Tuindorp in Noord) van Amsterdam waar ook regelmatig een Danspaleis plaatsvindt.
Wanneer je deel wil nemen aan de Muzieksalon of hier meer informatie over wil verkrijgen kun je kijken op de website Muzieksalon.

Kledingactie

Bij PuurZuid wordt een activiteit georganiseerd waar buurtbewoners gratis een aantal kledingstukken kunnen uitzoeken onder het genot van een hapje en een drankje. De actie vindt plaats op zaterdag 18 mei van 15 tot 18 uur.
Wanneer je zelf kleding wil inleveren, kun je dat doen op werkdagen van 10 tot 16 uur bij PuurZuid (Vaartstraat 82). De uiterste inbrengdatum is vrijdag 10 mei.
Wanneer je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met Sabien Metselaar (020-2359497/smetselaar@puurzuid.nl) of Mieke Klos (020-2359481/mklos@puurzuid.nl).

 

Basiscursus computer

Nog (bijna) nooit met een computer gewerkt? Dan is deze cursus iets voor
jou! In tien lessen leer je de basis. Hoe werkt een muis? Hoe stuur je een
mail? Hoe kun je een brief opstellen? En hoe werken de programma’s Word, Excel en Photoshop en wat kun je ermee? De cursus is GRATIS en koffie en thee staan voor je klaar.
Wanneer? Di 19 maart t/m 21 mei 10:30-12:30 u.
Waar? Huis van de Wijk De Pijp, 2e Van der Helststraat 66, Amsterdam.
Vragen? Bel Kim: 020 693 45 82.

Open Inloop Computervragen

Vragen over een brief opstellen, e-mailen, je iPad, foto’s bekijken of je
geldzaken bijhouden op de computer? Wij kunnen je overal bij helpen. Ook als je nog niet goed Nederlands kan. Bij Cybersoek draait alles om jou: jouw vragen, leerdoelen en dromen. Het is GRATIS en koffie en thee staan voor je klaar.
Wanneer? Vanaf 15 november 2018 elke donderdag.
Hoe laat? Van 9:30 tot 11:30 uur.
Waar? Huis van de Wijk De Pijp, 2e Van der Helststraat 66, Amsterdam.
Vragen? Bel Kim: 020 693 45 82.

Samen Fit Zuid

Je woont in Amsterdam Zuid en wilt graag sporten maar je komt er
zelf niet toe om de eerste stap te zetten. Of je weet nog niet wat het beste past bij jouw mogelijkheden en budget? Wij kunnen je hierbij helpen!
Maak kennis met sport en beweegactiviteiten, met fitness als basis. Werk aan je algehele conditie en leefstijl. De training sluit aan op je wens, doel en conditieniveau.

Werkwijze
Je ontvangt begeleiding van een bewegingsagoog en een oefentherapeut
Mensendieck. Doel is dat je binnen 3 maanden aansluiting vindt bij regulier sportaanbod. Na een kennismakingsgesprek ga je in de sportschool aan de slag op basis van een op maat gemaakt programma om je conditie te verbeteren. Naast het sporten in de groep ontvang je coaching bij het vinden van een vervolgsport/beweegactiviteit bij een club of vereniging bij jou in de buurt. Dit kan zowel individueel, samen met anderen of met een sportmaatje zijn.

Wat levert het op
Je werkt aan een betere conditie, krijgt meer energie en je ontmoet nieuwe mensen.

Praktische informatie
Fresh fitness.
Tolstraat 57-59, 1073 RW Amsterdam (De Pijp).
Dinsdag van 11:00 – 12:00 uur.
Amsterdam Buitenveldert Sportclub.
Noordhollandstraat 59A, 1081 AS Amsterdam (Buitenveldert).
Woensdag van 13:00 – 14:00 uur.
Kosten: €2,- per keer.
Nodig; sportkleding, sportschoenen en een handdoek.

Informatie en/of aanmelden
Tjerk ter Haar Romeny, T.terhaarromeny@actenz.nl, 06 12384128.
Dit project wordt georganiseerd door Actenz met WMO subsidie van stadsdeel Zuid.