evenementen en activiteiten

Buurtfeest

Op 5 september 2019 vindt in het Huis van de Wijk de Pijp uur een buurtfeest met open podium plaats. De toegang is gratis en het evenement begint om 17 uur. Je hoeft je niet aan te melden als je wilt komen maar wel als je wil optreden.
Want kun je goed dichten, zingen, toneelspelen, een instrument bespelen, een mooi verhaal vertellen of maak je mooie schilderijen? Dan kun je het laten zien op het podium. Meldt je in dit geval aan bij Madelon Bos (m.bos@combiwel.nl of 06-41525216), Greet Muyllaert (g.muyllaert@ggzingeest.nl of 06-20719155) of bij Monique van de Gigantjes (monique1068@gmail.com).

Rijn & Dine

Op zaterdag 28 september 2019 vindt het Rijn & Dine (food)festival plaats.
Van 12 tot 19 uur kun je op de Uiterwaardenstraat genieten van foodtrucks met lekkere hapjes en drankjes, leuke optredens, een braderie, een luchtkussen hindernisbaan voor de kids en nog veel meer!
Heb je een leuk idee, bijvoorbeeld met eten, drinken, een workshop of hebbedingetjes? Als je op het festival wil staan kun je een e-mail sturen naar j.oudeman@dzp.nl of bellen naar 06-14298882.

 

Keukenprins

Als je het leuk vindt om een buurtontbijt, lunch of diner voor de buurt te organiseren kun je terecht bij het Huis van de Wijk de Pijp. Hier zijn ook alle spullen en apparatuur aanwezig. Voor meer informatie of om je aan te melden kun je contact opnemen met Silvia Spong (s.spong@combiwel.nl of 06-18416865).

Muzieksalon

De Muzieksalon is een muziekclub speciaal voor 65-plussers opgericht om onderling contact in de buurt te versterken en eenzaamheid onder ouderen te verminderen. De Muzieksalon strijkt neer in specifieke wijken (o.a. de Rivierenbuurt in Zuid en Tuindorp in Noord) van Amsterdam en bestaat uit een reeks van vijf. De PlatenDraaier draait verzoekjes van de deelnemers en is tevens gespreksleider.

Met steun van drie gastvrouwen of -heren delen bezoekers herinneringen aan de hand van muziek,wordt erop los gekletst en gaan – niet zelden – ook de voetjes van de vloer! De Muzieksalon is een knusse club in huiskamersetting, waarbij muziek de motor is om ouderen onderling te verbinden en ze écht contact te laten maken.

Op vrijdag 20 september wordt er gestart met een serie van vijf keer in het Huis van de Wijk de Pijp. Het vindt plaats van 14 tot 15.30 uur en de volgende data zijn: 4 oktober, 18 oktober, 1 november en 15 november.

Als je vragen hebt of je je wil aanmelden kun je contact opnemen met Silvia Spong via spong@combiwel.nl of via 06-18416865.

Beautysalon

Vanaf woensdag 7 augustus vindt deze activiteit in het Huis van de Wijk de Pijp plaats. Je kunt hier elke woensdag van 9.30 tot 12.30 uur terecht. De activiteit is een initiatief van bewoners uit de Pijp.
Knippen: 5 euro.
Wassen en föhnen: 5 euro.
Verven: 5 euro.
Vlechten: 5 euro per uur.
Epileren wenkbrauwen: 5 euro.
Verven wenkbrauwen: 4 euro.
Voor meer informatie kun je contact opnemen op Silvia Spong (e-mail is s.spong@combiwel.nl).

Theatersalons

Ben je verliefd? Jaloers? Blij? Ben je bang voor spinnen of voor mensen? Obsessief? Of dans je door het leven? Ben je verslaafd aan chocola, sigaretten of rosé? Hoor je stemmen of wil je zelf juist spreken?

Teatro Munganga organiseert 6 theatersalons, en daagt jou uit om mee te doen!
Onder leiding van professionele theatermakers, maak je tijdens de salons kennis met theaterspelen, bewegen, poppenspel, zang en dans. Je ontmoet buurtgenoten en gaat samen de uitdaging van het toneel aan.
Na de salons wordt er gestart met een voorstellingsgroep. Misschien is dit ook iets voor jou? Ontdek het tijdens de theatersalons.
Van 2 oktober tot 6 november ben je elke woensdag tussen 17 en 20.30 uur welkom in theater Munganga. We beginnen met samen eten en maken daarna samen theater.
De locatie is te vinden op Schinkelhavenstraat 17 in Amsterdam en je kunt je aanmelden via info@munganga.nl. Deelname is gratis.

 

Danspaleis Parade

Dit jaar staat Het Danspaleis weer op de Parade in Amsterdam! Net als voorgaande jaren willen we er weer een mooi feest van maken voor alle leeftijden maar uiteraard voornamelijk voor de ouderen.
We hebben een speciale afspraak met De Parade gemaakt. Alle ouderen die voor Het Danspaleis komen mogen voor 15:00 gratis naar binnen. Tevens geven ze ouderen die slecht te been zijn de mogelijkheid met het vervoer door te rijden tot de ingang.
 
Hoe werkt dat?
 
Het Danspaleis is op 14 en 22 augustus van 15:00 – 17:00 op de Parade. De ouderen kunnen vanaf 14:00 het terrein op. (let op na 15:00 is de entree niet gratis meer).
Adres: Martin Luther Kingpark, 1079 LM Amsterdam.
Entree: De ouderen worden door onze vrijwilligers bij de ingang opgewacht en naar Het Danspaleis gebracht.

Hieronder nog een ‘onofficieel’ filmpje van de Parade van vorig jaar: https://www.youtube.com/watch?v=uq1SdI2HrMA.

 

Buurt Zomerfeest

Dit feest wordt georganiseerd voor alle bewoners uit de Rivierenbuurt. Onder het genot van een hapje, drankje en een zomers muziekje kun je hier aan meedoen.
Het vindt plaats op donderdag 29 augustus van 17 tot 20 uur. Het adres is Rijnstraat 58 en je kunt je aanmelden bij Ingrid de Jong (06-54 60 64 64) of via Rijn 58 (020-46 20 365).
Mocht het gaan regenen, dan wordt het feest verplaatst naar een andere datum.

 

College Tour over eenzaamheid

Op donderdag 19 september wordt van 17.30 uur tot 20.00 uur een College Tour over “Eenzaamheid” georganiseerd. Het wordt een interessante avond met inspirerende gasten,
een filmpje en het verhaal van een ervaringsdeskundige. De College Tour wordt georganiseerd voor vrijwilligers en actieve buurtbewoners uit Zuid. Wil je meer weten of je al aanmelden? Dan kun je mailen naar Anne Jacobse (a.jacobse@combiwel.nl) of bellen naar 06-14591599.

Zomerschool

Waarom altijd weg in de vakantie? Kom ‘op vakantie’ en leer nieuwe dingen in het bijzondere aanbod in onze Zomerschool. Er zijn al veel mensen die zich melden, dus wacht niet te lang.

3 op een rij.
Coachen, oplossingsgericht werken en grenzen stellen. In hoog tempo door drie op een rij.
Maandag 12 augustus 14:00-17:00 uur | Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op 3 op een rij.

Eenzaamheid.
Maak kennis met de verschillende vormen van eenzaamheid en mogelijke oorzaken. Wat voor impact heeft eenzaamheid?
Woensdag 12 augustus 19:00-22:00 uur | Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op Eenzaamheid.

Op de grens van verbale en fysieke agressie.
Vaak weten we niet hoe het best te handelen, zeker als verbale agressie dreigt over te gaan in fysieke agressie. Leer hoe je dit herkent en er mee om kunt gaan.
Dinsdag 27 augustus 14:00-17:00 uur | Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op Verbale en fysieke agressie.

Werken met compassie.
Compassie is een hartkwaliteit. Compassie is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden van onszelf en anderen. Maar ook de moed en de bereidheid hebben om er wat aan te doen.
Donderdag 29 augustus 14:00-17:00 uur | Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op Werken met compassie.

Blauwdruk karavaan

De huisje-boompje-beestje karavaan rijdt de komende maanden door de Rivierenbuurt op zoek naar verhalen over samen leven, idealen en dromen over een (t)huis. Ze parkeren op stoepen en pleinen, klappen de tafels en bankjes uit, en serveren thee met een fijn gesprek. En, we gaan samen aan de slag. Bouw, schrijf, teken en maak je eigen ontwerp. Samen wordt het huisje-boompje-beestje ideaal van de toekomst onderzocht.
Blauwdruk werkt toe naar een expositie op 2 oktober met het Blauwdrukarchief van de reis door en met talenten uit de wijk.
Wil je meedoen met Blauwdruk? Er wordt gezocht naar mensen die willen meedoen voor een dag, maand of een uurtje. Heb je ideeën of talent en wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op door te mailen naar klokers@dynamo-amsterdam.nl of door te bellen naar 06-44139854.

Luisterlijn

Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je
verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te
vinden in je omgeving die écht naar je luistert of
waarmee je kan praten. Of je zoekt juist naar
iemand die jou niet persoonlijk kent.
Bij de vrijwilligers van de Luisterlijn kun je dag en nacht
terecht voor een goed gesprek. Alle dagen van de week en het hele jaar door. Met echte aandacht wordt er geluisterd naar je verhaal. Dit gebeurt anoniem, vertrouwd en zonder oordeel.
Bel 0900-0767 of chat via deluisterlijn.nl.

Breiclub

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke woensdag van 12 tot 14 uur gratis een workshop breien volgen. Breien is samen met weven de belangrijkste techniek om textiel te vervaardigen. Vaak worden stoffen als wol en katoen gebruikt; voor het maken van truien, sokken, sjaals en mutsen. Bovendien kan breien een rustgevend effect geven.
Iedereen is welkom om zijn brei kennis te delen, maar ook zonder ervaring kun je mee doen aan de workshop.
Voor meer informatie kun je kijken op Breiclub of bellen naar 06-20022926.

 

 

Menno Simons centrum voor mensen met dementie

Wanneer je last hebt van lichte dementie of een mantelzorger bent, kun je op een aantal locaties een programma van activiteiten en begeleiding volgen. Begeleiding wordt geboden door een vast team van professionals, bijgestaan door vrijwilligers. Er zijn activiteiten zoals geheugentraining, gymnastiek en schilderen en er is een wandelclub. Met dit programma kunnen mensen met dementie vaak langer deelnemen aan het ‘normale’ leven. De mantelzorger krijgt praktische informatie, persoonlijk advies en steun.
Wanneer je meer wil weten kun je in de regio Amsterdam mailen naar meldpuntdementie@slz.nl of bellen naar 020-5125295. Voor de regio de Ronde Venen kun je mailen naar dementieconsulenten@westelijkutrecht.nl of bellen naar 030-3009970.

Tekenen en schilderen bij de Coenen

Bij de Coenen kun je op vrijdagmiddag mee tekenen en schilderen. Dit kan op diverse manieren; naar de waarneming (stilleven, portret, bloemen), maar ook naar aanleiding van meegebracht fotomateriaal, verzamelde plaatjes of bijvoorbeeld een gedicht. Er wordt gewerkt met pastel, potlood en aquarel en in gemengde techniek.
Elke vrijdagmiddag komt de club samen onder leiding van Sandra Kruisbrink in de Lumièrezaal, de tuinkamer van de Coenen.
Als je mee wil doen ben je van harte welkom en dan kun je contact opnemen met de docente (06-25 320 152).
Voor meer informatie kun je kijken op tekenen en schilderen bij de Coenen.

Usui Reiki workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke woensdag van 9 tot 10.30 uur gratis een workshop Usui-Reiki volgen.
Reiki is een behandelmethode en helpt het zelf herstellende vermogen van het lichaam te activeren. En chi ofwel de levensenergie vrij te laten stromen. Letterlijk betekend het Japanse woord Reiki universele levensenergie.
Voor meer informatie kun je kijken op Usui-Reiki workshop of bellen naar 06-20022926.

Meditatie workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke donderdag van 18.30 tot 19.45 uur een workshop meditatie volgen.
Meditatie beoefening heeft een directe, positieve invloed op je dagelijks leven. In deze lessen besteden we aandacht aan de lichaamshouding, de ademhaling en de geesteshouding. Je zult al snel merken dat je gemakkelijker rustig stil kunt zitten en dat je observatie beter wordt van hoe je geest werkt, hoe jij reageert op prikkels van buitenaf en hoe jij je bewust wordt van je eigen ruimte en tijd in relatie tot jouw omgeving.
Je kunt de workshop volgen bij Plan C; het adres is Smaragdplein 24.
Voor meer informatie kun je kijken op Meditatie workshop of bellen naar 06-20022926.

 

Open Inloop Computervragen

Vragen over een brief opstellen, e-mailen, je iPad, foto’s bekijken of je
geldzaken bijhouden op de computer? Wij kunnen je overal bij helpen. Ook als je nog niet goed Nederlands kan. Bij Cybersoek draait alles om jou: jouw vragen, leerdoelen en dromen. Het is GRATIS en koffie en thee staan voor je klaar.
Wanneer? Vanaf 15 november 2018 elke donderdag.
Hoe laat? Van 9:30 tot 11:30 uur.
Waar? Huis van de Wijk De Pijp, 2e Van der Helststraat 66, Amsterdam.
Vragen? Bel Kim: 020 693 45 82.

Samen Fit Zuid

Je woont in Amsterdam Zuid en wilt graag sporten maar je komt er
zelf niet toe om de eerste stap te zetten. Of je weet nog niet wat het beste past bij jouw mogelijkheden en budget? Wij kunnen je hierbij helpen!
Maak kennis met sport en beweegactiviteiten, met fitness als basis. Werk aan je algehele conditie en leefstijl. De training sluit aan op je wens, doel en conditieniveau.

Werkwijze
Je ontvangt begeleiding van een bewegingsagoog en een oefentherapeut
Mensendieck. Doel is dat je binnen 3 maanden aansluiting vindt bij regulier sportaanbod. Na een kennismakingsgesprek ga je in de sportschool aan de slag op basis van een op maat gemaakt programma om je conditie te verbeteren. Naast het sporten in de groep ontvang je coaching bij het vinden van een vervolgsport/beweegactiviteit bij een club of vereniging bij jou in de buurt. Dit kan zowel individueel, samen met anderen of met een sportmaatje zijn.

Wat levert het op
Je werkt aan een betere conditie, krijgt meer energie en je ontmoet nieuwe mensen.

Praktische informatie
Fresh fitness.
Tolstraat 57-59, 1073 RW Amsterdam (De Pijp).
Dinsdag van 11:00 – 12:00 uur.
Amsterdam Buitenveldert Sportclub.
Noordhollandstraat 59A, 1081 AS Amsterdam (Buitenveldert).
Woensdag van 13:00 – 14:00 uur.
Kosten: €2,- per keer.
Nodig; sportkleding, sportschoenen en een handdoek.

Informatie en/of aanmelden
Tjerk ter Haar Romeny, T.terhaarromeny@actenz.nl, 06 12384128.
Dit project wordt georganiseerd door Actenz met WMO subsidie van stadsdeel Zuid.