evenementen en activiteiten

Breiclub

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke woensdag van 12 tot 14 uur gratis een workshop breien volgen. Breien is samen met weven de belangrijkste techniek om textiel te vervaardigen. Vaak worden stoffen als wol en katoen gebruikt; voor het maken van truien, sokken, sjaals en mutsen. Bovendien kan breien een rustgevend effect geven.
Iedereen is welkom om zijn brei kennis te delen, maar ook zonder ervaring kun je mee doen aan de workshop.
Voor meer informatie kun je kijken op Breiclub of bellen naar 06-20022926.

 

 

Theatervoorstelling Helden van Zuid

Helden van Zuid is een intieme theatervoorstelling van Bouman & Henkel die wordt gespeeld door wijkbewoners uit Amsterdam Zuid. De eigen verhalen en ervaringen van de spelers vormen de basis van de voorstelling.

Helden van Zuid is een ontmoeting met bewoners. De voorstellingen worden in juni 2019 gespeeld in nieuwsgierige Amsterdamse woonkamers. De slotvoorstelling op vrijdag 28 juni vindt plaats bij OBA CC Amstel.

Voor Helden van Zuid is er geen online kaartverkoop. Tickets zijn beperkt beschikbaar en alleen te reserveren via julia@ccamstel.nl. Kijk voor meer informatie en de volledige speellijst op Helden van Zuid.

Signaleren en benaderen van mensen met dementie

Stadsdeel Zuid wil naar dementievriendelijke wijken en heeft de Kennismarkt Zuid gevraagd om een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren over het signaleren van en omgaan met mensen met dementie.
Een ervaren trainer bespreekt met u op deze middag verschillende onderwerpen.
Zo kun je informatie verkrijgen over:

– de signalen van mensen die last krijgen van dementie en/of vormen van dementie;
– handvatten om met mensen met dementie om te gaan;

De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners, vrijwilligers en beroepskrachten die vragen hebben over mensen met dementie. Het zal twee uur in beslag nemen en er is plek voor maximaal 40 personen. Tijdens de bijeenkomst zullen verschillende folders uitgedeeld worden.
Het vindt plaats op 14 mei 2019 van 14 tot 16 uur en bij het Huis van de Wijk de Pijp (lokaal 6). Het adres is 2e van der Helststraat 66.
Wanneer je je wil aanmelden kun je kijken op Kennismarkt dementie.

Menno Simons centrum voor mensen met dementie

Wanneer je last hebt van lichte dementie of een mantelzorger bent, kun je op een aantal locaties een programma van activiteiten en begeleiding volgen. Begeleiding wordt geboden door een vast team van professionals, bijgestaan door vrijwilligers. Er zijn activiteiten zoals geheugentraining, gymnastiek en schilderen en er is een wandelclub. Met dit programma kunnen mensen met dementie vaak langer deelnemen aan het ‘normale’ leven. De mantelzorger krijgt praktische informatie, persoonlijk advies en steun.
Wanneer je meer wil weten kun je in de regio Amsterdam mailen naar meldpuntdementie@slz.nl of bellen naar 020-5125295. Voor de regio de Ronde Venen kun je mailen naar dementieconsulenten@westelijkutrecht.nl of bellen naar 030-3009970.

Opening Open Hof

Op maandag 6 mei is het zover: de opening van het multifunctionele centrum ‘Het Open Hof’ in de Buitenhof. Tijdens deze feestelijke opening kunt u genieten van livemuziek nadat het rode lint is doorgeknipt. Ook is er een spreker die de diensten van Het Open Hof toelicht. Dit nieuwe centrum in Buitenveldert-Oost biedt een divers sportprogramma, lezingen en elke zaterdag een mooie dienst voor de hele buurt.
Kom op 6 mei naar de opening van Het Open Hof en maak kans op gratis sporten tot het einde van het jaar.
De tijden zijn van 14.30 tot 16 uur en het adres van de Buitenhof:

Nieuw Herlaer 2
1083 BD Amsterdam
020-504 4000

De volgende sporten worden door de Buitenhof aangeboden:

Aerobics op maandag van 11 tot 12 uur.
Moderne dans op maandag van 13.30 tot 14.30 uur.
Beweeg je fit op dinsdag van 9 tot 10 uur.
Badminton op dinsdag van 14 tot 15 uur.
Granny Yoga op woensdag van 10.45 tot 11.45 uur.
Weerbaarheid/kickboksen op donderdag van 11 tot 12 uur.
Funk dance op donderdag van 19 tot 20 uur.
Beweeg je fit op vrijdag van 9 tot 10 uur.

Heb je vervoer nodig?
Neem dan contact op met Hulpdienst Buitenveldert.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur.
Telefoonnummer is 020-6444044.

Tekenen en schilderen bij de Coenen

Bij de Coenen kun je op vrijdagmiddag mee tekenen en schilderen. Dit kan op diverse manieren; naar de waarneming (stilleven, portret, bloemen), maar ook naar aanleiding van meegebracht fotomateriaal, verzamelde plaatjes of bijvoorbeeld een gedicht. Er wordt gewerkt met pastel, potlood en aquarel en in gemengde techniek.
Elke vrijdagmiddag komt de club samen onder leiding van Sandra Kruisbrink in de Lumièrezaal, de tuinkamer van de Coenen.
Als je mee wil doen ben je van harte welkom en dan kun je contact opnemen met de docente (06-25 320 152).
Voor meer informatie kun je kijken op tekenen en schilderen bij de Coenen.

Usui Reiki workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke woensdag van 9 tot 10.30 uur gratis een workshop Usui-Reiki volgen.
Reiki is een behandelmethode en helpt het zelf herstellende vermogen van het lichaam te activeren. En chi ofwel de levensenergie vrij te laten stromen. Letterlijk betekend het Japanse woord Reiki universele levensenergie.
Voor meer informatie kun je kijken op Usui-Reiki workshop of bellen naar 06-20022926.

Meditatie workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kun je elke donderdag van 18.30 tot 19.45 uur een workshop meditatie volgen.
Meditatie beoefening heeft een directe, positieve invloed op je dagelijks leven. In deze lessen besteden we aandacht aan de lichaamshouding, de ademhaling en de geesteshouding. Je zult al snel merken dat je gemakkelijker rustig stil kunt zitten en dat je observatie beter wordt van hoe je geest werkt, hoe jij reageert op prikkels van buitenaf en hoe jij je bewust wordt van je eigen ruimte en tijd in relatie tot jouw omgeving.
Je kunt de workshop volgen bij Plan C; het adres is Smaragdplein 24.
Voor meer informatie kun je kijken op Meditatie workshop of bellen naar 06-20022926.

 

Wooninformatiemarkt

Woensdag 8 mei: Wooninformatiemarkt 55+

Bent u ouder dan 55 en wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, eventueel in een kleinere woning of op de begane grond? Kom dan woensdag 8 mei naar de informatiemarkt in de Oranjekerk voor bewoners van Zuid die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Ruim 20 organisaties geven informatie en advies over:

  • Verhuisregelingen ‘ Van Groot naar Beter’ en ‘Van Hoog naar Laag’.
  • Uw woonduur en inschrijving bij Woningnet; checken en updaten (ook voor particuliere huurders en als u een koopwoning heeft).
  • Aanpassingen in uw woning; wat is er mogelijk? Trapliften, drempels, seniorentelefoons, beveiliging.
  • Voorzieningen in de buurt, gericht op langer thuis wonen; welzijn, sport en bewegen voor ouderen, ergotherapie, samen koken en eten.
  • Juridisch advies over wonen.
  • Wmo-regelingen.
  • Woensdag 8 mei, 15:30 – 18:30 uur.
  • Oranjekerk, ingang Tweede van der Helststraat 1-3.
  • Toegang gratis, aanmelden niet nodig.
  • Voor een hapje & drankje wordt gezorgd.Kijk voor meer informatie op Wooninformatiemarkt.

Danspaleis

Het Danspaleis is een ouderwets gezellig dansfeest voor ouderen die van swingen houden.
Van meezingen tot tranentrekkers, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-‘n-roll: met Het Danspaleis is het altijd bal.
Tijdens een evenement van Danspaleis kun je contact leggen met leeftijdsgenoten, buurtbewoners en personeel van zorgorganisaties.
Wanneer je mee wil doen kun je op vrijdag 26 april terecht bij de Buitenhof op Nieuw Herlaer 2 in Amsterdam. De tijden zijn van 14 tot 16 uur en de entree is gratis.
En wanneer je liever meer informatie wil verkrijgen, kun je kijken op de website Danspaleis.

Muzieksalon

De Muzieksalon is een muziekclub in huiskamersetting speciaal voor 65-plussers, opgericht om onderling contact in de buurt te versterken en eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Het biedt een ontmoetingsplek waar zowel naar muziek geluisterd als gedanst kan worden.
De Muzieksalon strijkt neer in specifieke
wijken (o.a. de Rivierenbuurt in Zuid en Tuindorp in Noord) van Amsterdam waar ook regelmatig een Danspaleis plaatsvindt.
Wanneer je deel wil nemen aan de Muzieksalon of hier meer informatie over wil verkrijgen kun je kijken op de website Muzieksalon.

Kledingactie

Bij PuurZuid wordt een activiteit georganiseerd waar buurtbewoners gratis een aantal kledingstukken kunnen uitzoeken onder het genot van een hapje en een drankje. De actie vindt plaats op zaterdag 18 mei van 15 tot 18 uur.
Wanneer je zelf kleding wil inleveren, kun je dat doen op werkdagen van 10 tot 16 uur bij PuurZuid (Vaartstraat 82). De uiterste inbrengdatum is vrijdag 10 mei.
Wanneer je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met Sabien Metselaar (020-2359497/smetselaar@puurzuid.nl) of Mieke Klos (020-2359481/mklos@puurzuid.nl).

 

Basiscursus computer

Nog (bijna) nooit met een computer gewerkt? Dan is deze cursus iets voor
jou! In tien lessen leer je de basis. Hoe werkt een muis? Hoe stuur je een
mail? Hoe kun je een brief opstellen? En hoe werken de programma’s Word, Excel en Photoshop en wat kun je ermee? De cursus is GRATIS en koffie en thee staan voor je klaar.
Wanneer? Di 19 maart t/m 21 mei 10:30-12:30 u.
Waar? Huis van de Wijk De Pijp, 2e Van der Helststraat 66, Amsterdam.
Vragen? Bel Kim: 020 693 45 82.

Open Inloop Computervragen

Vragen over een brief opstellen, e-mailen, je iPad, foto’s bekijken of je
geldzaken bijhouden op de computer? Wij kunnen je overal bij helpen. Ook als je nog niet goed Nederlands kan. Bij Cybersoek draait alles om jou: jouw vragen, leerdoelen en dromen. Het is GRATIS en koffie en thee staan voor je klaar.
Wanneer? Vanaf 15 november 2018 elke donderdag.
Hoe laat? Van 9:30 tot 11:30 uur.
Waar? Huis van de Wijk De Pijp, 2e Van der Helststraat 66, Amsterdam.
Vragen? Bel Kim: 020 693 45 82.

Samen Fit Zuid

Je woont in Amsterdam Zuid en wilt graag sporten maar je komt er
zelf niet toe om de eerste stap te zetten. Of je weet nog niet wat het beste past bij jouw mogelijkheden en budget? Wij kunnen je hierbij helpen!
Maak kennis met sport en beweegactiviteiten, met fitness als basis. Werk aan je algehele conditie en leefstijl. De training sluit aan op je wens, doel en conditieniveau.

Werkwijze
Je ontvangt begeleiding van een bewegingsagoog en een oefentherapeut
Mensendieck. Doel is dat je binnen 3 maanden aansluiting vindt bij regulier sportaanbod. Na een kennismakingsgesprek ga je in de sportschool aan de slag op basis van een op maat gemaakt programma om je conditie te verbeteren. Naast het sporten in de groep ontvang je coaching bij het vinden van een vervolgsport/beweegactiviteit bij een club of vereniging bij jou in de buurt. Dit kan zowel individueel, samen met anderen of met een sportmaatje zijn.

Wat levert het op
Je werkt aan een betere conditie, krijgt meer energie en je ontmoet nieuwe mensen.

Praktische informatie
Fresh fitness.
Tolstraat 57-59, 1073 RW Amsterdam (De Pijp).
Dinsdag van 11:00 – 12:00 uur.
Amsterdam Buitenveldert Sportclub.
Noordhollandstraat 59A, 1081 AS Amsterdam (Buitenveldert).
Woensdag van 13:00 – 14:00 uur.
Kosten: €2,- per keer.
Nodig; sportkleding, sportschoenen en een handdoek.

Informatie en/of aanmelden
Tjerk ter Haar Romeny, T.terhaarromeny@actenz.nl, 06 12384128.
Dit project wordt georganiseerd door Actenz met WMO subsidie van stadsdeel Zuid.