evenementen en activiteiten

Feestelijke voorpremière Verbonden Stad

Het project Verbonden Stad behelst een serie korte films (op de voorpremière als één geheel te bezien), podcasts en fotografie.

De hoofdpersonen zijn buurtbewoners uit Zuid. Vanuit elke wijk (De Pijp, Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Buitenveldert) vertellen 3 bewoners hun eigen verhaal over verbinding, of juist het gebrek daaraan. Het is een bont gezelschap van 12 personages, die ons een kijkje in hun leven gunnen en ons laten zien hoe zij verbinding in Amsterdam Zuid ervaren.

Op woensdag 18 december starten we met de voorpremière van de film Deze vindt plaats in het Rialto op woensdag 18 december van 18 tot 22 uur.

Voor meer informatie, onder meer een routebeschrijving, kunt u kijken op deze link: filmpreview.

En de link om u aan te melden: aanmeldingsformulier.

Er zijn plaatsen beschikbaar voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, graag aangeven bij ‘opmerkingen’ als u van deze plaatsen gebruik wenst te maken.

Winterfair en Rivierenbuurt Winterspelen.

Woensdag 18 december van 13 tot 19 uur vindt de speeltuin Vechtstraat plaats. Hier kunt u genieten van erwtensoep of chocolademelk, schaatsen op de schaatsbaan en meedoen aan de winterspelen! Wens uw buren alvast een fijne decembermaand! De Winterfair wordt mede mogelijk gemaakt door de ondernemers uit de Rijnstraat en is gratis toegankelijk. Verder mogen basisscholen gratis schaatsen van 09.30 tot 13.30 uur en buurtbewoners mogen gratis schaatsen van 14 tot 19 uur.
Wilt u meer weten? Dan kunt u Sebastiaan bellen (06-31670309) of Wouter (06-54783713).

Piek voor je buur!

Schakel een goede buur in tijdens de donkere dagen voor Kerst.
Denk bijvoorbeeld aan: samen een kerstboom kopen, de kerstboom optuigen, een boodschapje doen, een kerstmarkt bezoeken, kerstspullen van zolder halen en het huis versieren.
Meld een KERSTACTIE vraag aan via Burennetwerk.

Vrijwilligerscafé voor Taalmaatjes

Bent u benieuwd naar het leven van nieuwe mensen in uw buurt? Maakt u graag een praatje met anderen? Wilt u kennis en ervaring doorgeven aan anderen? En nieuwe contacten opdoen? Als u één of twee uur per week investeert dan kunt u veel betekenen voor een nieuwe buurtgenoot als taalmaatje. U hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben. Een gesprek met iemand kunnen voeren, is voldoende.

Op donderdag 12 december organiseren we van 18.00 tot 19.30 uur een Praathuis. In de bibliotheek in hartje Zuid bij Roelof Hartplein vertellen we u wat het inhoudt om taalmaatje te zijn. Er zijn vrijwilligersorganisaties die zich presenteren en waarmee u meteen in gesprek kunt gaan als ze u aanspreken. Dit natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

We nodigen diverse organisaties uit die met verschillende doelgroepen werken. Daar zit vast wat voor u bij. Tijdens deze bijeenkomst komt u op een informele manier in contact met een aantal mooie projecten in stadsdeel Zuid en andere delen van de stad, waar u wellicht een bijdrage aan wil geven! Vergeet u niet aan te melden via Vrijwilligerscafé voor taalmaatjes.
Op deze pagina vindt u ook verdere informatie.

Huiskamer van de buurt

Een plek voor ontmoeting, vriendschap en gezelligheid.
In een Huiskamer kunt u binnen lopen, een koffie drinken en andere buurtbewoners ontmoeten. De Huiskamer van de Buurt is een ontmoetingsplek voor oudere buurtbewoners en buurtbewoners met een beperking. Een team van vrijwilligers en een beroepskracht begeleiden de Huiskamer. Dat betekent dat er in de Huiskamer altijd bekende en vertrouwde gezichten zijn.

Activiteiten
In een open en gezellige sfeer zijn er iedere keer verschillende activiteiten. U kunt een (geheugen)-spelletje doen, creatief bezig zijn en er zijn regelmatig voorlichtingen en soms een uitstapje. Natuurlijk zijn uw eigen ideeën van harte welkom.

Bent u niet meer zo mobiel?
Ophalen en thuisbrengen op loopafstand behoort tot de mogelijkheden. In de Pijp en de Rivierenbuurt kan ook de elektrische auto van “de Heen en Weer” u halen en brengen.

Nieuwsgierig geworden?
Kom een keer langs en neem gerust een bekende mee. Wij hopen u te ontmoeten!

De Pijp

Huiskamer Willibrordus
Servaes Noutsstraat 1
1074 ED Amsterdam

Dinsdag 10 tot 14 uur (lunch 1,50 euro)
Donderdag 15 tot 19 uur (warme maaltijd 6,50 euro)
Zondag 15 tot 19 uur (warme maaltijd 6,50 euro)

Huiskamer de Pijp
Tweede van der Helststraat 66
1072 PG Amsterdam

Maandag 12 tot 16 uur (mogelijkheid tot warme maaltijd in restaurant).
Woensdag 12 tot 16 uur (lunch 1,50 euro).

Buitenveldert

Huiskamer de Buitenhof
Nieuw Herlaer 2
1083 BD Amsterdam

Vrijdag 10 tot 14 uur (mogelijkheid tot lunch in restaurant).
Alle huiskamers zijn gratis, behalve de kosten voor lunch of diner.

Informatie kun je inwinnen bij Helga Spel. Haar telefoonnummer is 06-14591568 en haar e-mailadres is h.spel@combiwel.nl.

 

Naailes

Tegenwoordig kunt u ook naailes volgen onder begeleiding van Fatima. Deze activiteit vindt plaats op elke maandag van 09.30 uur tot 12.30 uur in het Huis van de Wijk de Pijp. Er wordt een eigen bijdrage van 5 euro per maand gevraagd.
Wanneer u interesse of vragen heeft over deze activiteit, kunt u contact opnemen met Silvia Spong (buurtwerker Combiwel) door te mailen naar s.spong@combiwel.nl of door te bellen naar 06-18416865.

Meedenken over kerstactiviteiten

We zijn op zoek naar bewoners die willen meedenken over een leuke dag vol kerstactiviteiten in het Huis van de Wijk de Pijp.
Denk hierbij aan leuke workshops, eten, drinken, muziek, een markt enz.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Madelon Bos of Silvia Spong (Combiwel) van het Huis van de Wijk de Pijp. Het telefoonnummer is 020-5709640.

Buurtmaatjes Zuid Prisma

Stichting Prisma in Zuid heeft een divers aanbod voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor bewoners die andere bewoners willen leren kennen; die de buurt willen kennen; en/of voor mensen die dat graag samen met een maatje willen doen.

Buurtmaatjes

Een Buurtmaatje is een vrijwilliger die iemand met een licht verstandelijke beperking coacht bij het behalen van een doel, bijvoorbeeld bij het vinden van passende vrije tijdsbesteding of het aangaan van sociale contacten. Het is gericht op LVB bewoners die zelfstandig wonen en wat meer ondersteuning kunnen gebruiken. Veel mensen met een LVB vinden het spannend om alleen naar een activiteit te gaan. Ze hebben vaak een klein netwerk en kunnen niet zomaar iemand mee vragen. Een arm van een buurtmaatje kan daarbij helpen!

Wij zoeken:

• Mensen met een lichte verstandelijke beperking

• Die extra motivatie nodig hebben om iets te ondernemen

• Meer mensen willen ontmoeten (netwerk vergroten)

• Willen aanmelden voor een activiteit of vrijwilligerswerk

• Woonachtig in Amsterdam

Een aantal koppels in Zuid ronden af, dus we krijgen weer wat vrije ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Weet u iemand die wel een maatje kan gebruiken? Of heeft u nog vragen? Aanmelden kan bij participatiecoach Olga de Wit door te bellen naar 06-390 059 01. Ook kunt u uzelf aanmelden door te bellen naar Stichting Prisma (020-886 62 60) of te mailen naar info@stichtingprisma.nl.

Dance Connects Community

Dance Connects Community organiseert net als in voorgaande jaren door heel Amsterdam moderne danslessen voor iedereen van 60 jaar en ouder. Wie het leuk lijkt om via moderne dans zijn of haar creativiteit te uiten, lichaam en geest te versterken en daarbij graag buurtgenoten ontmoet, is vanaf maandag 9 september welkom bij het Menno Simonzhuis in Buitenveldert, bij Dans Dansen op de Amsteldijk en bij Sportcentrum VU op de rand van Amstelveen.

Moderne dans bij Dance Connects is dans, lekker swingende muziek, actief bezig zijn en bovendien je creativiteit en fantasie aanspreken. Met of zonder ervaring, met of zonder fysieke beperking, iedereen kan meedoen. De moderne danslessen worden gegeven door professionele en enthousiaste dansdocenten met een groot hart en oog voor persoonlijke mogelijkheden. Ook worden er regelmatig professionele muzikanten uitgenodigd om live te komen spelen tijdens de dansles.

De danslessen worden wekelijks gegeven in Amsterdam Noord, Centrum, Oost, West, Zuid, Zuidoost en Amstelveen. Van 9 tot en met 13 september vinden op elke locatie kennismakinglessen plaats, gratis toegankelijk voor iedereen.

Dance Connects is een non-profit organisatie, die mensen van alle leeftijden in contact brengt met dans, de buurt en met elkaar. Dance Connects Community wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en biedt lessen voor 60+, 40+, speciale Slow Flow lessen, waaraan u zowel staand als zittend mee kan doen, en CLUB DANS, dansavonden voor jong en oud.

Moderne Dans 60-100+ / Slow Flow
Elke maandag van 11.00 – 12.00 uur
Menno Simonzhuis
Noordhollandstraat 17A
1081 AS Amsterdam

Moderne Dans 60-100+
Elke dinsdag van 13.00 – 14.30 uur
Dans Dansen
Amsteldijk 10
1074 HP Amsterdam

Moderne Dans 60-100+
Elke vrijdag van 10.30 – 12.00 uur
Sportcentrum VU
Uilenstede 100
1183 AM Amstelveen

Kijk voor informatie over alle locaties en mogelijkheden op www.danceconnects.nl

Keukenprins

Wanneer u het leuk vindt om een buurtontbijt, lunch of diner voor de buurt te organiseren kunt u terecht bij het Huis van de Wijk de Pijp. Hier zijn ook alle spullen en apparatuur aanwezig. Wanneer u uzelf wil aanmelden of wanneer u meer informatie wil inwinnen, kunt u contact opnemen met Silvia Spong (s.spong@combiwel.nl of 06-18416865).

Muzieksalon

De Muzieksalon is een muziekclub speciaal voor 65-plussers opgericht om onderling contact in de buurt te versterken en eenzaamheid onder ouderen te verminderen. De Muzieksalon strijkt neer in specifieke wijken (o.a. de Rivierenbuurt in Zuid en Tuindorp in Noord) van Amsterdam en bestaat uit een reeks van vijf. De PlatenDraaier draait verzoekjes van de deelnemers en is tevens gespreksleider.

Met steun van drie gastvrouwen of -heren delen bezoekers herinneringen aan de hand van muziek,wordt erop los gekletst en gaan – niet zelden – ook de voetjes van de vloer! De Muzieksalon is een knusse club in huiskamersetting, waarbij muziek de motor is om ouderen onderling te verbinden en ze écht contact te laten maken.

Op vrijdag 20 september wordt er gestart met een serie van vijf keer in het Huis van de Wijk de Pijp. Het vindt plaats van 14 tot 15.30 uur en de volgende data zijn: 4 oktober, 18 oktober, 1 november en 15 november.

Als u vragen heeft of uzelf wil aanmelden kunt u contact opnemen met Silvia Spong via spong@combiwel.nl of via 06-18416865.

Beautysalon

Vanaf woensdag 7 augustus vindt deze activiteit in het Huis van de Wijk de Pijp plaats. U kunt hier elke woensdag van 9.30 tot 12.30 uur terecht. De activiteit is een initiatief van bewoners uit de Pijp.
Knippen: 5 euro.
Wassen en föhnen: 5 euro.
Verven: 5 euro.
Vlechten: 5 euro per uur.
Epileren wenkbrauwen: 5 euro.
Verven wenkbrauwen: 4 euro.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen op Silvia Spong (e-mail is s.spong@combiwel.nl).

Luisterlijn

Heeft u het even moeilijk, voelt u zich alleen of wilt u uw
verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te
vinden in je omgeving die écht naar u luistert of
waarmee u kunt praten. Of u zoekt juist naar
iemand die u niet persoonlijk kent.
Bij de vrijwilligers van de Luisterlijn kunt u dag en nacht
terecht voor een goed gesprek. Alle dagen van de week en het hele jaar door. Met echte aandacht wordt er geluisterd naar uw verhaal. Dit gebeurt anoniem, vertrouwd en zonder oordeel.
Bel 0900-0767 of chat via deluisterlijn.nl.

Breiclub

Bij Plan C in de Diamantbuurt kunt u elke woensdag van 12 tot 14 uur gratis een workshop breien volgen. Breien is samen met weven de belangrijkste techniek om textiel te vervaardigen. Vaak worden stoffen als wol en katoen gebruikt; voor het maken van truien, sokken, sjaals en mutsen. Bovendien kan breien een rustgevend effect geven.
Iedereen is welkom om zijn brei kennis te delen, maar ook zonder ervaring kunt u mee doen aan de workshop.
Voor meer informatie kunt u kijken op Breiclub of bellen naar 06-20022926.

 

 

Menno Simons centrum voor mensen met dementie

Wanneer u last heeft van lichte dementie of een mantelzorger bent, kunt u op een aantal locaties een programma van activiteiten en begeleiding volgen. Begeleiding wordt geboden door een vast team van professionals, bijgestaan door vrijwilligers. Er zijn activiteiten zoals geheugentraining, gymnastiek en schilderen en er is een wandelclub. Met dit programma kunnen mensen met dementie vaak langer deelnemen aan het ‘normale’ leven. De mantelzorger krijgt praktische informatie, persoonlijk advies en steun.
Wanneer u meer wil weten kunt u in de regio Amsterdam mailen naar meldpuntdementie@slz.nl of bellen naar 020-5125295. Voor de regio de Ronde Venen kunt u mailen naar dementieconsulenten@westelijkutrecht.nl of bellen naar 030-3009970.

Tekenen en schilderen bij de Coenen

Bij de Coenen kunt u op vrijdagmiddag mee tekenen en schilderen. Dit kan op diverse manieren; naar de waarneming (stilleven, portret, bloemen), maar ook naar aanleiding van meegebracht fotomateriaal, verzamelde plaatjes of bijvoorbeeld een gedicht. Er wordt gewerkt met pastel, potlood en aquarel en in gemengde techniek.
Elke vrijdagmiddag komt de club samen onder leiding van Sandra Kruisbrink in de Lumièrezaal, de tuinkamer van de Coenen.
Als u mee wil doen bent u van harte welkom en dan kunt u contact opnemen met de docente (06-25 320 152).
Voor meer informatie kunt u kijken op tekenen en schilderen bij de Coenen.

Usui Reiki workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kunt u elke woensdag van 9 tot 10.30 uur gratis een workshop Usui-Reiki volgen.
Reiki is een behandelmethode en helpt het zelf herstellende vermogen van het lichaam te activeren. En chi ofwel de levensenergie vrij te laten stromen. Letterlijk betekend het Japanse woord Reiki universele levensenergie.
Voor meer informatie kunt u kijken op Usui-Reiki workshop of bellen naar 06-20022926.

Meditatie workshop

Bij Plan C in de Diamantbuurt kunt u elke donderdag van 18.30 tot 19.45 uur een workshop meditatie volgen.
Meditatie beoefening heeft een directe, positieve invloed op uw dagelijks leven. In deze lessen besteden we aandacht aan de lichaamshouding, de ademhaling en de geesteshouding. U zult al snel merken dat u gemakkelijker rustig stil kunt zitten en dat uw observatie beter wordt van hoe uw geest werkt, hoe u reageert op prikkels van buitenaf en hoe u bewust wordt van uw eigen ruimte en tijd in relatie tot uw omgeving.
U kunt de workshop volgen bij Plan C; het adres is Smaragdplein 24.
Voor meer informatie kunt u kijken op Meditatie workshop of bellen naar 06-20022926.

 

Open Inloop Computervragen

Vragen over een brief opstellen, e-mailen, uw iPad, foto’s bekijken of uw
geldzaken bijhouden op de computer? Wij kunnen u overal bij helpen. Ook als u (nog) niet goed Nederlands kan. Bij Cybersoek draait alles om u: uw vragen, leerdoelen en dromen. Het is GRATIS en koffie en thee staan voor u klaar.
Wanneer? Vanaf 15 november 2018 elke donderdag.
Hoe laat? Van 9:30 tot 11:30 uur.
Waar? Huis van de Wijk De Pijp, 2e Van der Helststraat 66, Amsterdam.
Vragen? Bel Kim: 020 693 45 82.

Samen Fit Zuid

U woont in Amsterdam Zuid en wilt graag sporten maar u komt er
zelf niet aan toe om de eerste stap te zetten. Of u weet nog niet wat het beste past bij uw mogelijkheden en budget? Wij kunnen u hierbij helpen!
Maak kennis met sport en beweegactiviteiten, met fitness als basis. Werk aan uw algehele conditie en leefstijl. De training sluit aan op uw wens, doel en conditieniveau.

Werkwijze
U ontvangt begeleiding van een bewegingsagoog en een oefentherapeut
Mensendieck. Doel is dat uw binnen 3 maanden aansluiting vindt bij regulier sportaanbod. Na een kennismakingsgesprek gaat u in de sportschool aan de slag op basis van een op maat gemaakt programma om uw conditie te verbeteren. Naast het sporten in de groep ontvangt u coaching bij het vinden van een vervolgsport/beweegactiviteit bij een club of vereniging bij u in de buurt. Dit kan zowel individueel, samen met anderen of met een sportmaatje zijn.

Wat levert het op
U werkt aan een betere conditie, krijgt meer energie en u ontmoet nieuwe mensen.

Praktische informatie
Fresh fitness.
Tolstraat 57-59, 1073 RW Amsterdam (De Pijp).
Dinsdag van 11:00 – 12:00 uur.
Amsterdam Buitenveldert Sportclub.
Noordhollandstraat 59A, 1081 AS Amsterdam (Buitenveldert).
Woensdag van 13:00 – 14:00 uur.
Kosten: €2,- per keer.
Nodig; sportkleding, sportschoenen en een handdoek.

Informatie en/of aanmelden
Tjerk ter Haar Romeny, T.terhaarromeny@actenz.nl, 06 12384128.
Dit project wordt georganiseerd door Actenz met WMO subsidie van stadsdeel Zuid.